Τρανσυλβανία – Καρπάθια

07/08/2018

 

Η Τρανσυλβανία είναι ιστορική ορεινή περιοχή της κεντρικής Ρουμανίας. Η περιοχή της Τρανσυλβανίας είναι γνωστή για τη φυσική ομορφιά του τοπίου της των Καρπαθίων και την πλούσια ιστορία της. Στον Αγγλόφωνο, και όχι μόνο κόσμο, έχει συνδεθεί με τους βρικόλακες, κυρίως λόγω της επιρροής του διάσημου μυθιστορήματος Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ καθώς και τις πολλές μετέπειτα μεταφορές του στον κινηματογράφο.

Οι μεσαιωνικές πόλεις Μπρασόβ, Βράιλα και Σιμπίου γοητεύουν τον επισκέπτη. Ένα ταξίδι στη Ρουμανία δεν μοιάζει συνηθισμένο. Και τούτο γιατί η Ρουμανία είναι σταυροδρόμι φυλών και πολιτισμών, γλωσσικών διαφοροποιήσεων και θρησκευτικών αποκλίσεων, που δεν συναντιούνται αλλού στη Βαλκανική, ακόμη και στην Ευρώπη ολόκληρη. Άλλοτε, η χώρα των φτωχών ανθρώπων και των πλούσιων παραδόσεων.

Μπήκαμε στην χώρα από τα δυτικά σύνορα της Ρουμανίας με την Σερβία μέσω των Σιδηρών Πυλών και αρχίσουμε ανηφορίζουμε για Petrosani , μέσω του 66, πρώτος δρόμος στην άκρη των Καρπαθίων! Πρώτος δρόμος που αρχίζω και ευχαριστίεμαι οδήγηση μετά από καιρό μέσα στο ταξίδι! Στριφτερός , πλατύς , με πολύ καλό οδόστρωμα !
Θα τον κατέβουμε και την επόμενη μέρα το πρωί για να πάμε Novaci !
Έξω από το Petrosani, θα περάσουμε το βραδύ μας σε ένα τύπου κάστρο !! Στον τελευταίο όροφο ! Τι καλύτερο για το κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου του ταξιδιού και την αρχή από αύριο του επόμενου!

Ξύπνημα με δροσιά πλέον , καφεδάκι και φεύγουμε για επίσκεψη σε ένα μοναστήρι της περιοχής που είναι κατά βάση ελληνικό , από το Αγιο Όρος , και φυλάσσει ακριβές αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου! Βρίσκεται πάνω στον δρόμο και είναι αρκετά όμορφο για κάποιον που θέλει να το επισκεφθεί.

Transalpina 

Η Transalpina και Transfagarasan είναι δυο ορεινά περάσματα στα Καρπάθια όρη στη Ρουμανία. Είναι πολύ γνωστά για τη φιδίσια διαδρομή τους αλλά και το εκπληκτικό τοπίο που τα περιβάλλει. Η Transalpina είναι το όνομα του δρόμου που ενώνει το χωριό Novaci από νότια με το Sebes στα βόρεια. Αναφέρεται και σαν DN67C. Είναι ένα υψηλό πέρασμα με μήκος περίπου 140km και ύψος περίπου 2150m. Το τοπίο εναλλάσσετε από καταπράσινα έλατα στα χαμηλά , μέχρι σε ξέρα αλπικά οροπέδια όσο ανεβαίνεις υψόμετρο.

 

Η καλύτερη μέρα του ταξιδιού!!!

Τα Καρπάθια μας συστήνονται με τον καλύτερο τρόπο!!!
– Αγαπή μου , στα καστρα πότε θα πάμε ??
– Για να παμε σε αυτά τα κάστρα πρεπει πρωτα να περασούμε από τα βουνα!!!
– Μήπως ήρθαμε για τα βουνά μόνο???? εε North???
– Οχι μωράκι , για τα κάστρα ήρθαμε !!!! :cool::cool::cool:

 

 

Δεν θέλω να πω πολλά για την Transalpina , μονό ίσως ότι είναι μακράν καλύτερη από το transfagarasan , είναι σκέτη απόλαυση!!! Από το Novaci μέχρι και το Sebes.
130 χλμ να λιώσετε στο στρίψιμο και στην θέα!!!

Sibiu 

 

Το Sibiu θεωρείτε από τις γραφικότερες πόλεις της Ρουμανίας. Είναι στην περιοχή της Τρανσυλβανίς και απέχει 220 χλμ από το Βουκουρέστι.

Αφήνουμε τα Καρπάθια και κατεβαίνουμε στο Sibiu .Σε ένα πολύ ωραίο σπίτι , που έβγαινε στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης!

 

 

Το Sibiu είναι μια πεντακάθαρη πόλη με πλακόστρωτο όλο το ιστορικό της κέντρο. Θυμίζει κεντρική Ευρώπη. Επηρεασμένο παρά πολύ από την Αυστροουγγαρία !

 

 

Castle Bran – Castle Peles 

Κοντά στο Brasov υπάρχουν 2 από τα πιο γνωστά κάστρα στην Ρουμανία , του Bran και του Peles. Σε 2 διαφορετικές εποχές χτισμένα και με άλλη αρχιτεκτονικη το καθένα.

Το Κάστρο Μπραν βρίσκεται κοντά στο Μπραν και στο Μπρασόβ και είναι το εθνικό μνημείο-ορόσημο της Ρουμανίας.
Το φρούριο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι κοινώς γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα». Σήμερα είναι μουσείο ανοιχτό για τους τουρίστες, εμφανίζοντας έργα τέχνης και έπιπλα που συλλέχτηκαν από την Βασίλισσα Μαρία.

Πάμε να γνωρίσουμε τον Δράκουλα!!!!

Στο δρόμο στην επαρχεία της Ρουμανίας συχνό φαινόμενο είναι τα κάρα με αλόγα, θελει ανάλογη προσοχή λοιπόν!

Συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα», αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι το μυθιστόρημα αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ (πρίγκηπα της Ρουμανίας). Βέβαια γύρω από αυτόν τον μύθο έχει χτιστεί και διατηρείτε οικονομικά όχι μόνο το χωριό , αλλά και ολόκληρη η περιοχή!
Εμείς περιμέναμε να μπούμε μέσα περίπου μια ώρα στην ουρά για να καταλάβετε πόσο τουριστικό έχει γίνει !
Για την ιστορία το κάστρο ανήκε στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία , και άλλαξε πολλούς κυβερνήτες ανά περιόδους!

Η σχέση του κάστρου με τον Δράκουλα είναι οτι ο χαρακτήρας του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1897, έμενε στην Τρανσυλβανία, σε ένα κάστρο που βρίσκεται πάνω από μια κοιλάδα, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο με ένα ποτάμι να περνάει απο κάτω.

Αφήνουμε τον Δράκουλα και φεύγουμε για το κάστρο του Peles!

Η διαδρομή από το ένα κάστρο για το άλλο είναι υπέροχη ! Μες στο πράσινο και στριφτερή!

Πάλι θα συνάντησουμε όμως παρα πολύ ουρα για να επισκευθούμε το εσωτερικό του ! Όποτε αποφασίζουμε να το δούμε και απολαύσουμε έναν καφέ στην αυλή του!
Το κάστρο Peles ητάν καλοκαιρινό παλάτι του Καρόλου , πρώτου Βασιλιά της Νέας Ρουμανίας!
Έπειτα από φωτογραφίες που είδαμε εκείνη την ώρα στο ίντερνετ , αποφασίσαμε να πάμε μήπως προλάβουμε να το δούμε και από μέσα μιας και φαίνεται ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το Bran. Δεν προλάβαμε όμως γιατί τα τελευταία εισιτήρια εκδίδονται στις 5 το απόγευμα!
Έτσι αρκεστήκαμε στην θέα του και στην αυλή του!

Κτισμένο ανάμεσα στο 1873 και στο 1883, στην ορεινή μικρή πόλη Σινάια της Ρουμανίας, δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Επιπλέον, το κάστρο Peles ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό κάστρο που φωτιζόταν από ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από το εργοστάσιο του κάστρου. Το κάστρο αντλεί το όνομά του από τον γειτονικό ποταμό Peles, ο οποίος περνάει ακριβώς από την αυλή.

Brasov 

 

Το Brasov είναι μια ιδιαίτερα τουριστική πόλη μιας και βρίσκονται πολλά κάστρα στην περιφέρεια της! Επίσης θύμιζε αρκετά το Sibiu, μιας και όλο το ιστορικό κέντρο είναι πεζοδρομημένο, πλακόστρωτο και πολύ όμορφο! Το Μπρασόβ είναι μια καταπράσινη πόλη στην καρδιά της Ρουμανίας και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, το Ποϊάνα Μπρασόβ.

 

 

 

Tranfagarasan

Το Tranfagarasan ή  δρόμος 7c, είναι από τους γνωστότερους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη . Το πάσσο ξεκινάει βόρεια από το χωριό Cartisoara και καταλήγει στο Curtea De Agres. Το όνομα του το πήρε καθώς διασχίζει το όρος Φάγκαρας, της οροσειράς των Καρπαθείων. Στο υψηλότερο σημείο του δρόμου, υπάρχει η λίμνη Balea όπου υπάρχουν και κάποιες εγκαταστάσεις για πρόχειρο φαγητό, παραδοσιακά προϊόντα κτλ. Εκεί καταλήγει και ένα τελεφερίκ που ξεκινάει από χαμηλά, που λειτουργεί το χειμώνα. Όπως και η Transalpina, το Transfagarasan είναι κλειστό από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Ιούνιο, λόγω χιονιού οπότε το τελεφερίκ είναι η μόνη δυνατή πρόσβαση στη λίμνη.

Ο δρόμος αυτός κατασκευάστηκε την περίοδο μεταξύ 1970 και 1974 από το Νικολάε Τσαουσέσκου, αποτελώντας μια καθαρά στρατιωτική διαδρομή, η οποία θα συνέδεε τις περιοχές της Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας. Αυτό, γιατί μετά την επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία το 1968, ο Τσαουσέσκου ήθελε να εξασφαλίσει ταχεία στρατιωτική πρόσβαση σε όλα τα βουνά στην περίπτωση εισβολής στη χώρα. Ο Transfagarasan ανηφορίζει σε υψόμετρο 2.042 μέτρων.

 

 

 

 

 

Η μέρα ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στον Transfagarasan. Από την αρχή , μέχρι και το απόγευμα που θα καταλήγαμε στο Pitesti.
Τον δρόμο που το Top Gear , και άλλοι τόσοι τον κατατάσσουν σε έναν από τους καλύτερα οδηγικούς δρόμους στον κόσμο!
Δεν ξέρω να πω εάν ισχύει κάτι τέτοιο , μίας και τον κάναμε Αύγουστο με πολύ κίνηση . Αλλά και κίνηση να μην είχε , το οδόστρωμα ήταν τραγικό ! Σκασμένο , λακκούβες παντού!
Αλλά εάν είχε καλό και φρέσκο οδόστρωμα ???
Τοτε τι??
Τότε ίσως όντως να ήταν μες στους καλύτερους δρόμους στον κόσμο! Και ίσως να μπορούσε να συγκριθεί με κάποια πάσα στις Άλπεις η και αλλού !
Κανείς δεν ξέρει!
Το τοπίο πάντως δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο !

 

 

 

Στην κορυφή κάτσαμε αρκετά!
Στην Λίμνη Balea! Απολαύσαμε το φαγητό μας και την θεά!

Έπειτα περάσαμε το τούνελ έβγαλα μερικές ακόμη αναμνηστικές φωτογραφίες και φύγαμε για Pitesti!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: